Nadelen van verlichting op zonne-energie

Nadelen van verlichting op zonne-energie

Verlichting op zonne-energie heeft een aantal voordelen. Zo is het niet nodig om kabels te graven naar de lampjes toe. De lampjes zullen hun energie ontvangen via het kleine zonnepaneel dat vaak op de bovenzijde van de lampjes te vinden is. Ook zijn de lampjes eenvoudig te plaatsen daar ze niet aangesloten hoeven te worden op het bestaande elektriciteitsnetwerk. Toch hebben de lampjes een aantal nadelen die we hieronder kort zullen bespreken.

Overdag geen licht, ’s avonds geen licht

De lampjes laden zichzelf op door middel van zonne-energie. Daardoor hoeven ze geen elektriciteit te krijgen via een kabel. Het nadeel  hiervan is echter dat de lampjes het niet doen als ze geen zonlicht krijgen. Wil je dus lampjes hebben op een schaduwrijke plek of bijvoorbeeld in de winter een leuk setje lampen aan kunnen zetten, dan begin je met lampjes op zonne-energie vrij weinig. Je zult dan toch echt een kabel moeten trekken en reguliere verlichting moeten aanbrengen.

Beperkte levensduur

Een ander nadeel is dat de lampjes vrij kwetsbaar zijn. Ze zijn doorgaans niet zo duur en moeten toch een aantal onderdelen bevatten die reguliere lampjes niet bevatten, zoals het zonnepaneel. Daardoor moet er worden bespaard op de kwaliteit van de onderdelen, wat in de levensduur terug is te zien.